PolMsg Fakty

Wiadomości z Polski

38 zdrowych pokarmów, które w naturalny sposób pomogą ci uzyskać więcej energii w ciągu dnia

Poranna kawa i Red Bull to zły nawyk, więc próbuj z nim zerwać. Codzienne nasycanie organizmu kofeiną oznacza, że ​​budujesz tolerancję na substancję i zanim się zorientujesz, potrzebujesz 6 filiżanek kawy, aby się obudzić. W tym momencie to już nie żart… to zagrożenie dla twojego zdrowia.

OK, więc to nie jest post, w którym macham palcem… w rzeczywistości zachęcam Cię do dążenia do nie eliminowania kofeiny z diety, ale po prostu zmniejsz ją, aby uzyskać bardziej zrównoważoną styl życia.

Oto 38 różnych zdrowych produktów spożywczych, które w naturalny sposób dodają energii przez cały dzień. Niektóre są dość zaskakujące i byłyby świetną przekąską lub posiłkiem w ciągu dnia, aby zapewnić Ci energię i ruch na 100%.

Jajka po benedyktyńsku

Jajka, bogate w białko, są szczególnie dobrym źródłem energii, szczególnie rano. Białko w jajkach pomaga dłużej czuć się sytym, zapewniając energię znacznie dłużej niż wiele innych rodzajów żywności. Ponieważ jajka mają również niski indeks glikemiczny, nie zwiększą poziomu cukru we krwi. To sprawia, że ​​jajka są trwałym źródłem energii, a nie czymś, co da ci szybki impuls i nagły spadek.

Komosa ryżowa

Komosa to wysokobiałkowy, naturalnie bezglutenowy pokarm, który w wielu sytuacjach może być stosowany zamiast ziaren. Duża przewaga energetyczna komosy ryżowej wynika z zawartości białka, a ponadto jest ona szczególnie dobrym, niskokalorycznym źródłem białka. Wiele osób wykorzystuje komosę ryżową do produkcji batonów energetycznych. Może to być świetny sposób na uzyskanie korzyści energetycznych z komosy ryżowej w ciagu dnia.

Jagody goji

Znaczące badania sugerują, że jagody goji i sok goji oferują szereg korzyści, w tym promowanie energii. Połączenie witamin i naturalnych związków zawartych w jagodach goji może być przyczyną działania zwiększającego energię. Na przykład jagody goji są bogate w karotenoidy, w tym likopen i beta-karoten.

Banany

Jak wiele owoców, banany zapewniają szybki zastrzyk energii. Wiele z tego pochodzi z naturalnych cukrów zawartych w bananach, a także z błonnika, witamin i minerałów. Banany mają również przewagę nad wieloma innymi rodzajami owoców, ponieważ są bardzo przenośne i nie brudzą w jedzeniu.

Łosoś

Łosoś jest najbardziej znany ze swoich silnych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak białko, które zawiera łosoś, jest również bardzo istotne, zwłaszcza jeśli chodzi o energię. W szczególności białko oferuje formę energii, która może trwać przez długi czas. To sprawia, że ​​łosoś jest świetnym wyborem na lunch, kiedy potrzebujesz dodatkowego zastrzyku energii, aby zakończyć dzień.

Curry (kardamon)

Curry to świetny wybór dla zdrowia i energii. Zwykle zawierają szeroką gamę różnych przypraw, z których wiele wiąże się z pewnymi korzyściami zdrowotnymi. Szczególnie interesującą przyprawą jest kardamon, który czasami jest stosowany również w herbacie chai i ryżu. Charakterystyczny smak kardamonu sprawia, że ​​świetnie sprawdza się w curry. Jego wpływ na energię wynika ze sposobu, w jaki może rozszerzać naczynia krwionośne, co prowadzi do poprawy krążenia i energii.

Gorzka czekolada

Czekolada jest postrzegana jako przysmak, którego prawdopodobnie nie powinniśmy jeść. Jednak ciemna czekolada to jedna z opcji, która może być korzystna. Część tego wpływu może pochodzić od flawonoidów w gorzkiej czekoladzie, dlatego też gorzka czekolada zapewni większy zastrzyk energii niż mleczna.

Soczewica

Soczewica to wszechstronna roślina strączkowa, której można używać w zupach, sałatkach, pastach do smarowania i wielu innych opcjach. Są szczególnie pożądane, ponieważ łatwo schładzają się i dodają do potraw. Złożone węglowodany i błonnik w soczewicy oznaczają, że wytwarzają one znaczne ilości wolno spalającej się energii. Dodatkowo soczewica jest źródłem żelaza, które może również odgrywać rolę w produkcji energii.

Cytryny i limonki

Owoce cytrusowe, w tym cytryny i limonki, są dobrym źródłem witaminy C, która może wzmocnić układ odpornościowy i promować energię. Jednym z powszechnych podejść jest dodanie soku z cytryny (a w niektórych przypadkach soku z limonki) do wody w celu wyprodukowania napoju o subtelnym smaku, który ma niewiele kalorii. Jest to kolejny sposób na zdobycie energii, ponieważ utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia organizmu jest ważnym czynnikiem zapewniającym wystarczającą ilość energii.

Jogurt

Jogurt to wspaniały pokarm poprawiający poziom energii, zwłaszcza jeśli szukasz przekąski między posiłkami. Węglowodany zawarte w jogurcie pomagają mu zapewnić trwałe źródło energii. Szczególnie dobrym źródłem energii jest jogurt grecki. Ten rodzaj jogurtu ma zwykle znacznie wyższy poziom białka, często ponad dwukrotnie więcej niż w jogurcie konwencjonalnym.

Jarmuż

Jarmuż, często uważany za superfood, jest doskonałym źródłem szerokiej gamy witamin i minerałów, a także innych naturalnych związków. Dzięki tym związkom jest szczególnie dobrym źródłem energii, zwłaszcza że jarmuż jest również dobrym źródłem błonnika. Warzywo może być używane do gotowania, ale jest również często używane jako składnik zdrowego smoothie wraz z wieloma innymi składnikami zwiększającymi energię.

Brązowy ryż

Ryż brązowy staje się coraz bardziej popularną alternatywą dla ryżu białego i nie bez powodu. Organizm inaczej metabolizuje oba rodzaje ryżu, przy czym brązowy ryż rozkłada się znacznie wolniej. Dzięki temu brązowy ryż działa jako stałe źródło energii, czego nie ma w przypadku białego ryżu. Połącz brązowy ryż z wysokobiałkowym dodatkiem, takim jak pierś z kurczaka lub łosoś, aby stworzyć pożywny posiłek pełen energii.

Prażona kukurydza

Popcorn to dobry sposób na szybki przypływ energii – jednak musisz się upewnić, że wybierasz zdrowy popcorn. Najlepszym sposobem na zrobienie sobie popcornu jest prażenie własnego popcornu i możesz użyć subtelnych smaków, aby uniknąć gromadzenia się kalorii. Węglowodany i błonnik w popcornie odgrywają kluczową rolę w zwiększaniu energii, jednak gdy pojawia się powietrze, popcorn ma zazwyczaj bardzo niską zawartość kalorii.

Słodki ziemniak

Słodkie ziemniaki są atrakcyjną alternatywą dla ziemniaków w diecie. W rzeczywistości można je gotować w podobny sposób i stosować w wielu tych samych przepisach. Słodkie ziemniaki mają znaczenie dla energii na kilka sposobów. Po pierwsze zawierają żelazo, które jest niezbędnym minerałem zapewniającym wystarczającą ilość energii. Zawierają również trochę witaminy D, która jest również istotna dla energii. Dodatkowo słodkie ziemniaki uwalniają energię powoli, więc są dobrym rozwiązaniem, jeśli szukasz trwałej energii.

Miód

Podobnie jak cukier, miód może dać szybki wzrost energii i jest przydatny w słodzeniu wielu rodzajów żywności. Jednak chociaż cukier nie zawiera żadnych istotnych składników odżywczych, tego samego nie można powiedzieć o miodzie. Zamiast tego miód zawiera zarówno witaminę C, jak i żelazo, a także kilka innych witamin. Jednocześnie pojawiają się twierdzenia, że ​​miód może przynosić pewne korzyści zdrowotne. Wszystko to sprawia, że ​​miód jest znacznie lepszym źródłem energii niż cukier.

Jabłka

Jabłka są tak pospolite, że łatwo je przeoczyć. Są jednak dobrym i łatwym źródłem energii i szczególnie dobrze sprawdzają się jako przekąska. Energia pochodzi z naturalnych cukrów, chociaż jabłka zawierają również znaczną ilość witamin i minerałów. Są również dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu zastrzyk energii, który oferują, utrzymuje się nieco dłużej.

Szpinak

Szpinak to potęga składników odżywczych i z tego powodu jest popularnym składnikiem posiłków, a nawet koktajli. Uważa się go nawet za jedną z najzdrowszych potraw, co jest imponującym stwierdzeniem. Duże ilości witamin i minerałów sprawiają, że szpinak jest szczególnie dobrym wyborem do dodawania energii – a warzywo można również łączyć z szeroką gamą innych rodzajów żywności.

Fasola

Fasola to dobry wybór na energię, jeśli chcesz natychmiastowego zastrzyku energii, ale także chcesz mieć energię na kilka następnych godzin. Powolne trawienie fasoli sprawia, że ​​jest ona satysfakcjonującym składnikiem posiłku, a to przyczynia się do korzyści energetycznych. Fasola sprawdza się szczególnie dobrze jako dodatek do dania głównego na bazie białka, ponieważ błonnik z fasoli może pomóc w wydajniejszym przetwarzaniu białka.

Płatki pełnoziarniste

Pełnoziarniste zboża to bogaty w błonnik sposób na rozpoczęcie dnia. Ten rodzaj płatków powoduje powolne uwalnianie glukozy do krwiobiegu, co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i związanym z tym wzrostom i spadkom energii. Z tego powodu pełnoziarniste zboża zapewniają stałą energię przez cały dzień, co z pewnością jest pożądane.

Migdały

Migdały są fantastycznym źródłem natychmiastowej energii, zwłaszcza, że ​​mają tendencję do sycenia i mogą pomóc w ograniczeniu apetytu. Są również fantastycznym źródłem błonnika, białka i niektórych kluczowych witamin. Migdały są szczególnie dobrym źródłem energii, ponieważ łatwo je przekąsić i można je zabrać ze sobą wszędzie.

Edamame

Edamame to preparat z niedojrzałych nasion soi w strąku, występujący w kuchniach pochodzących z Azji Wschodniej. Fasola jest często podawana jako przystawka w restauracjach, a także do gotowania, ale jest szczególnie przydatna jako przekąska dodająca energii. Znaczenie tych ziaren wynika z zawartych w nich witamin z grupy B. Jednocześnie edamame zawiera znaczne ilości białka i błonnika, więc energia, którą z nich otrzymujesz, prawdopodobnie wystarczy na jakiś czas.

Woda

Chociaż woda nie jest dokładnie pożywieniem, jest jednym z najważniejszych elementów zapewniających wystarczającą ilość energii. Utrzymanie odpowiedniego nawodnienia jest niezbędne, aby komórki organizmu działały wydajnie – a wiele osób po prostu nie pije w ciągu dnia wystarczającej ilości wody. Osoby, które nie otrzymują wystarczającej ilości wody, mogą cierpieć na odwodnienie, które może prowadzić do apatii i zmęczenia.

Nasiona dyni

Pestki dyni to kolejna łatwa do spożycia przekąska, która czyni cuda pod względem poziomu energii. Można je łatwo kupić w sklepie, chociaż niektórzy ludzie decydują się na suszenie i pieczenie własnych nasion. Nasiona zawierają znaczne ilości kluczowych składników odżywczych. W połączeniu z ich syceniem łatwo zrozumieć, dlaczego pestki dyni są tak dobrą przekąską dodającą energii. Pestki dyni są również dobrym dodatkiem do domowych batonów energetycznych i są łatwe do noszenia jako uniwersalna przekąska awaryjna.

Szparagi

Szparagi mogą wydawać się nieprawdopodobnym konkurentem do żywności opartej na energii, ale zielone, łodygowe warzywo w rzeczywistości oferuje przyzwoite ilości energii. To właśnie witamina B w szparagach sprawia, że ​​są one tak dobrym źródłem energii. Ponadto warzywo zawiera również błonnik, który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga zachować czujność i skuteczność przez dłuższy czas.

Krab

Krab to kolejny rodzaj pożywienia, który jest często pomijany, jeśli chodzi o dyskusję na temat energii. Ciekawą rzeczą w krabach jest to, że zawierają witaminę B12, która jest stosunkowo trudna do zdobycia. Ta witamina pomaga promować zdrowie czerwonych krwinek. Te krwinki są odpowiedzialne za dostarczanie tlenu do mózgu i pomaganie ludziom myśleć, więc wystarczająca ilość witaminy B12 pomaga ludziom mieć energię i jasno myśleć. Dodatkowo krab jest dobrym źródłem białka, które również pomaga w uzyskaniu energii.

Orzechy włoskie

Podobnie jak większość orzechów, orzechy włoskie zawierają znaczne ilości dobrych tłuszczów, a także błonnika, białka i składników odżywczych. Oznacza to, że zawierają one potężny impuls odżywczy, a jednocześnie pomagają zaspokoić wszelkie pragnienia jedzenia lub smakołyków. Te same cechy oznaczają również, że orzechy włoskie stanowią doskonałe źródło energii, dzięki czemu idealnie nadają się jako przekąska, gdy potrzebujesz szybkiego impulsu.

Papryka chili

Papryczki chili z pewnością mogą Cię poruszyć (zwłaszcza jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami), ale czy wiesz, że papryczki chili również działają jak pożywienie energetyczne? W szczególności rośnie zainteresowanie potencjałem papryki chili w poprawie metabolizmu i w rezultacie zwiększeniu energii.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest szczególnie zdrową żywnością, głównie ze względu na jej probiotyczny charakter oraz zawarte w niej witaminy i minerały. Istotnym aspektem tego jest żelazo w kapuście, które odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji energii i obiegu. Ponadto osoby z niedoborem żelaza mogą odczuwać objawy, takie jak zmęczenie, co sprawia, że ​​żelazo jest jeszcze ważniejszym składnikiem odżywczym dla energii.

Hummus

Wykonany z ciecierzycy hummus jest dobrym naturalnym źródłem energii i jest szczególnie powszechny w przekąskach. Energetyczny potencjał hummusu można zwiększyć jeszcze bardziej, jeśli do zanurzania w nim używa się zdrowych, dających energię pokarmów, takich jak marchewki lub seler. Hummus jest również świetny, ponieważ jest tak wszechstronny. Jeśli kupujesz go w sklepie, ważne jest, aby uważać na wszelkie dodatki, które mogą się tam dostać, ale możesz też zrobić własne.

Marchew

Marchew to kolejny dobry wybór jako przekąska dodająca energii ze względu na łatwość ich spożycia. Podobnie można ją łatwo włączyć do szerokiej gamy potraw, a marchewki są zwykle podstawowym elementem wielu list zakupów. Wysokie znaczenie dla marchwi pochodzi z zawartych w niej witamin i minerałów. Najbardziej rozpoznawalną z nich jest witamina A, która występuje w postaci karotenu. Marchew jest również dobrym źródłem siarki, która jest ważnym elementem w procesie przemiany węglowodanów w energię.

Ananas

Ananas jest bardziej bogaty w cukier niż wiele owoców, ale mimo to nadal jest dobrym dodatkiem do wielu diet. Cukier silnie wpływa na zdolność ananasa do dostarczania energii, podczas gdy błonnik odgrywa rolę w spowalnianiu szybkości uwalniania tej energii do organizmu. Ostry smak ananasa może być również orzeźwiający, co zwiększa jego zdolność do dodawania dodatkowej energii.

Owsianka

Często podkreśla się, że płatki owsiane są świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia, i istnieje duże poparcie dla tej perspektywy. Rozpuszczalny błonnik w płatkach owsianych jest jednym z kluczowych aspektów zdrowia, ponieważ pomaga to zapewnić, że masz energię na długi czas. Jednocześnie płatki owsiane zawierają wiele ważnych, zdrowych związków, w tym potas i kwas foliowy. Warto jednak bardzo uważać na płatki owsiane instant, które można kupić w sklepach, ponieważ wiele z nich zawiera duże ilości przetworzonych i sztucznych składników.

Truskawki

Z czekoladą lub bez, truskawki są często postrzegane jako nieco dekadencki przysmak. Mimo to faktycznie oferują pewne korzyści zdrowotne i mogą pomóc w uzyskaniu energii. Podobnie jak w przypadku większości owoców, działanie to pochodzi z naturalnych cukrów i błonnika zawartych w truskawkach, a także z zawartych w nich składników odżywczych.

Ogórek

Ogórek jest warzywem szczególnie nawilżającym i zawiera znaczną ilość wody. To nadaje im atrakcyjną teksturę i jest jednym z powodów, dla których są tak popularne. Woda ta pomaga również ogórkom zwiększyć energię, ponieważ odgrywa rolę w zapobieganiu odwodnieniu. Dodatkowo ogórki zawierają również mieszankę ważnych witamin, które mogą przyczynić się zarówno do zdrowia, jak i energii. Jednym znaczącym przykładem jest witamina B5, która odgrywa ważną rolę w poziomie energii.

Seler

Seler to jedno z tych warzyw, które ludzie kochają lub nienawidzą. Chociaż jest to szczególnie zdrowa opcja, duża ilość błonnika może utrudniać ludziom żucie i trawienie. Mimo to błonnik jest ważnym składnikiem tego warzywa i pomaga regulować sposób uwalniania energii. Ponadto woda zawarta w warzywach jest również ważnym składnikiem energii. Często seler jest zanurzany w innych energicznych przekąskach, takich jak hummus lub masło orzechowe.

Polenta

Polenta jest właściwie gotowanym jedzeniem, ale bardzo łatwo jest zrobić ją z mąki kukurydzianej. Polenta jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które są szczególnie dobre dla rozszerzonej energii. Jest również naturalnie bezglutenowy, więc mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej, a także osoby, które mogą spożywać gluten.

Brokuły

Brokuły to jedno warzywo, które i tak prawdopodobnie każdy powinien jeść więcej, nawet jeśli nie jest to dobre źródło energii. Warzywo zawiera białko i błonnik, a także szereg różnych witamin i minerałów. Te aspekty sprawiają, że brokuły są dobre jako składnik posiłku lub jako dodatek, a niektórzy ludzie nawet podjadają brokuły surowe.

Jagody

Jagody to kolejny przykład pożywienia, które może dać ci szybki zastrzyk energii. Dzięki zawartości cukru i błonnika stanowią fantastyczne źródło energii. Jednocześnie są również bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Jednak prawdziwą rzeczą, która sprawia, że ​​borówki są tak popularne, jest to, jak łatwo je jeść i jak pysznie smakują. To sprawia, że ​​są bardzo dobrą opcją do podjadania, o ile nie przesadzisz.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + 9 =